Cieplice

I nagroda w konkursie

cieplice - zabudowa mieszkalna na osiedlu w jeleniej górze

Lokalizacja: Osiedle Cieplice, Jelenia Góra
Powierzchnia: 14 000 – 18 000 m2
Data: 2021
Inwestor: KMD Budownictwo Sp. j. i OZ BUD Sp zo.o.
Status:
Konkurs
Autorzy: Marcin Major, Anna Major, Daria Pawlaczyk, Paulina Lechowska

Teren, na którym ma powstać inwestycja jest położony w otoczeniu malowniczego krajobrazu. Całość obsadzona jest cennym starodrzewiem, z punktem kulminacyjnym w postaci małej enklawy zieleni leśnej.

Będąc na działce niewątpliwie można odczuć 2 strefy. Strefę północną przy rzece i lasku: leśną, swobodną, intymną oraz strefę południową przy szpitalu i budynkach wielorodzinnych: miejską, ścisłą, mniej prywatną.

Centralnym punktem założenia jest enklawa leśna. Została ona zaplanowana jako miejsce rekreacji dla mieszkańców całego osiedla. Zaplanowano tam strefy zielone, otwartą siłownię, mały park linowy, plac zabaw.
Niewątpliwie jednym z najważniejszych miejsc rekreacji dla mieszkańców osiedla będzie bulwar ze ścieżką rowerową (wymaganą przez MPZP) znajdujący się nad rzeką, gdzie zaplanowano m.in. zejścia do rzeki w formie szerokich schodów terenowych z możliwością siedzenia.

Wstępnie zaplanowano ok. 237 mieszkań, których struktura odpowiada obecnym potrzebom rynku.

W nawiązaniu do krajobrazowych walorów działki oraz dużej ilości starodrzewia, osiedle zostało zaplanowane jako kameralne i urokliwe, wpasowujące się w naturalny, gajowy charakter otoczenia. Lokalizacja budynków została przemyślana w sposób zachowujący możliwie maksymalną ilość zastanych drzew.

Aby osiągnąć efekt wkomponowania budynków w naturę, zaplanowano je jako nieduże punktowce o charakterze willi. Ich przyjemne proporcje nawiązują do budynków znajdujących się w pobliskim otoczeniu. Architektura została potratowana jako „otwarta”, z balkonami okalającymi budynki, otwierającymi się na widoki gór, lasku i rzeki. Duże tarasy apartamentowców potraktowano nieco bardziej prywatnie. Ich ostatnie kondygnacje zajmują mieszkania z obszernymi tarasami, z których rozciąga się widok na góry.
Naturalne materiały i kolory współgrają z otaczającą budynki zielenią. Wykorzystane materiały to głównie drewno oraz tynk w ciepłym, piaskowym odcieniu.
Efekt wpasowania w otoczenie dodatkowo potęgują rozwiązania terenowe. Miękkie ścieżki, łagodnie wznoszące się pagórki, zieleń w postaci słomianych, wysokich traw o charakterze łąkowym. Całość sprawia lekkie, przyjemne i naturalne wrażenie.