[wpml_language_switcher]

Plac Solny 4

wyróżnienie - Piękny Wrocław'19 wyróżnienie - Zabytek Zadbany'19

modernizacja kamienicy oppenheimów na cele kulturalno-wystawiennicze

Lokalizacja: pl. Solny 4, Wrocław
Powierzchnia: 1 212 m2
Data: 2016
Status: Zrealizowany
Autorzy: Marcin Major, Anna Major, Paweł Major, Alicja Miasik, Anna Owsiany, Adam Stafiniak, Paweł Osmak, Daria Komorowska-Król, Marta Górniak, Zuzanna Róg
Konstruktor: Łukasz Zimny
Autor zdjęć: Maciej Lulko

Modernizacji została poddana kamienica znajdująca się w samym centrum miasta mieszcząca się przy Placu Solnym 4 i należąca do nielicznych na Starym Mieście we Wrocławiu obiektów, które nienaruszone przetrwały bombardowania podczas oblężenia miasta. Jej historia sięga XIII wieku. Od 1810 roku, kiedy kamienica przeszła w posiadanie bankiera Heymanna Oppenheima, pełniła funkcję banku, będąc jednocześnie rezydencją rodziny Oppenheimów. W późniejszym czasie stała się budynkiem czynszowym oraz komercyjnym, z którego dochodów korzystały instytucje charytatywne wrocławskiej społeczności żydowskiej. Przez ponad 40 lat na parterze kamienicy działał słynny sklep obuwniczy rodziny Herz, którego towary – głównie za sprawą sprzedaży wysyłkowej – znane były na całym świecie. Po deportacji i wymordowaniu wrocławskich Żydów, również niemieccy mieszkańcy musieli opuścić miasto. Na ich miejsce, przesiedleni, wprowadzili się polscy mieszkańcy. Kamienica stała się wówczas domem komunalnym.

Głównym zamierzeniem modernizacji było zaaranżowanie zabytkowych i nowo powstałych wnętrz na potrzeby współczesnego budynku użyteczności publicznej .

Wnętrze kamienicy ucierpiało znacznie na skutek licznych przeróbek, braku poszanowania charakteru oraz wartości historycznej i wieloletniej dewastacji, która skutecznie zabijała charakter i majestatyczność obiektu.

Istniejący budynek po modernizacji i przebudowie pełni funkcję usługowo mieszkalną. Na parterze obiektu lokalizuje się dwa lokale gastronomiczne oraz hol wejściowy do reszty pomieszczeń. Na Piętrze zaplanowano pomieszczenia wystawiennicze. Drugie piętro zostało przeznaczone na pomieszczenia biurowe. Na trzecim piętrze zaprojektowano salki wykładowe. Czwarte piętro przeznaczono na pokoje mieszkalne. Piąte piętro zajmują salki konferencyjne. Projekt wykonano przy współpracy pracowni J. Meyer H. Architects z Berlina.