[wpml_language_switcher]

Stacja Narciarska w Szczyrku

I nagroda w konkursie

stacja narciarska w górach beskidu śląskiego

Lokalizacja: Hala Skrzyczeńska, Szczyrk
Powierzchnia: 2 595 m2
Data: 2016
Status: I nagroda w międzynarodowym konkursie
Autorzy: Marcin Major, Anna Major, Paweł Major, Alicja Miasik, Marta Górniak
Współpraca: Paulina Kluz-Jung,  Daria Pawlaczyk, Karolina Siewniak, Marek Hogiel
Konstrukcja: Łukasz Zimny
Makieta: Maja Major, Climent Wioland

Projektowany budynek znajduje się na obszarze Parku Krajobrazowego Beskidu. Zlokalizowany przy górnej stacji kolei gondolowej na Hali Skrzyczeńskiej budynek mieści lokale gastronomiczne (restaurację samoobsługową i restaurację a la carte), stanowiąc ważny element ośrodka narciarskiego w Szczyrku. Celem projektu było stworzenie budynku wpisującego się w istniejące ukształtowanie terenu i pozwalającego na pełne wykorzystanie walorów krajobrazowych otoczenia. Założenia te udało się zrealizować przez podzielenie budynku na trzy części o tarasowym układzie. Wrażenie spójności z otoczeniem podkreślają zastosowane naturalne materiały – kamień na elewacjach stanowi masywną podbudowę dla przeszklonych sal restauracyjnych. Wnętrza współgrają z architekturą budynku i krajobrazem Beskidu Śląskiego, który jest ich główną ozdobą.