wyspa słodowa 7

wyspa słodowa 7

Lokalizacja: Wyspa Słodowa 7, Wrocław
Powierzchnia: 4 500 m2
Data: 2017
Inwestor: Prywatny
Status: Koncepcja konkursowa
Autorzy: Major Architekci, Dziewoński Łukaszewicz Architekci

Kamienica zlokalizowana jest w wyjątkowym dla Wrocławia miejscu, z bogatą historią, a także konotacjami funkcjonalnymi powstałymi w ostatnim czasie, związanymi z użytkowaniem Wyspy Słodowej przez wrocławian, z aktywnościami społecznymi i wydarzeniami, które miały i mają miejsce w bezpośrednim sąsiedztwie kamienicy.
Kluczowy dla decyzji przestrzennych i funkcjonalnych jest otwarty charakter Wyspy Słodowej i dążenie Inwestora do zachowania tego charakteru również dla budynku, który jest przedmiotem projektu.
Kamienica w wyniku wydarzeń historycznych stała się jedynym budynkiem na całym obszarze Wyspy Słodowej, która obecnie stanowi zieloną enklawę w centrum miasta. Tym samym jego znaczenie i oddziaływanie przestrzenne jest silniejsze i bardziej zauważalne, zarówno z samej Wyspy, jak i terenów przyległych.
Punktem wyjścia do poszukiwań przestrzennych był właśnie silnie odczuwalny kontrast pomiędzy bryłą istniejącego, centralnie zlokalizowanego budynku, a niezagospodarowaną przestrzenią zieloną wokół niego. Ideą rozwiązania projektowego jest zaprojektowanie budynku buforowego, należącego do obu porządków. Budynku, który będzie miał obrys, ramę, wyraźny kształt korespondujący i nawiązujący do istniejącej bryły budynku, a jednocześnie będzie niedopowiedziany, pełen powietrza, światła i zieleni. Budynek, który zatrze granicę, mimo że będzie ją fizycznie reprezentował.
Budynek funkcjonalnie i fizycznie składa się z dwóch wyraźnie przestrzennie wyodrębnionych części : “starej” kamienicy mieszczącej pomieszczenia inkubatora przedsiębiorczości, z pomieszczeniami biurowymi przeznaczonymi dla niewielkich inkubowanych firm, startupów, etc oraz nowej, otwartej części mieszczącej część gastronomiczną, sale wielofunkcyjne, warsztaty oraz pomieszczenia co-workingowe.
Zaproponowane rozwiązanie rozbudowy opiera się na przestrzennej, stalowej, ażurowej ramie o wymiarach zewnętrznych odpowiadających istniejącej kamienicy. Wewnątrz konstrukcji umieszczono w swobodnym układzie elementy kubiczne, w postaci różnej wielkości prostopadłościennych, przeszklonych brył. Pozostałe przestrzenie w ramach pozostają puste, wypełnione zielenią, pełnią funkcję tarasów – w zależności od potrzeb mogą być dodatkowo wydzielone mniej lub bardziej fizycznymi i realnymi przegrodami. Pozwala to na dostosowanie budynku do aktualnych potrzeb, warunków pogodowych, pór roku itp.
Pierwsze piętro nowej części budynku – niemal w całości przeznaczone na funkcję gastronomiczną – posiada otwierane ściany zewnętrzne pozwalające na „rozlanie się” funkcji na sąsiedni teren. Na wyższych kondygnacjach nowej części zaprojektowano elastyczną przestrzeń wielofunkcyjną z otwartymi salami, połączonymi wspólnym trzonem komunikacyjnym, pozwalającym na niezależne od części biurowej funkcjonowanie, z możliwością łączenia na każdej z kondygnacji.