[wpml_language_switcher]

Zamek Topacz

przebudowa zamku topacz na hotel wraz z restauracją i basenem

Lokalizacja: Ślęza
Powierzchnia: 2 050 m2
Data: 2013
Realizacja: 2014
Inwestor: Topacz Investment Sp. z o. o.
Status: Zrealizowany
Autorzy: Marcin Major, Paweł Major, Alicja Miasik, Anna Owsiany, Adam Stafiniak, Paweł Osmak, Daria Komorowska-Król, Maciej Marcinko, Marta Górniak, Zuzanna Róg
Konstrukcja: Łukasz Zimny
Autor zdjęć: Maciej Lulko

Zamek stanowi część kompleksu hotelowo-rekreacyjnego Zamek Topacz znajdującego się w Ślęzie, ok. 3 km od Wrocławia. Jest zlokalizowany w zachodniej części działki, która od strony północno-wschodniej ograniczona jest drogą, a od strony południowej i zachodniej rzeką Młynówką. Na terenie kompleksu znajduję się również staw, pole golfowe, korty tenisowe i inne rekreacyjne udogodnienia.

Na aktualną formę obiektu składają się czteropiętrowa gotycka wieża obronna, wieża klatki schodowej oraz renesansowe skrzydło mieszkalne. Na poziomie piwnic budynek rozbudowano w kierunku zachodnim o blok basenu i spa. Dzięki temu zabiegowi istniejąca, historyczna kubatura budynku nie została zasłonięta. Przy wieży gotyckiej dobudowano współczesną kubaturę mieszczącą kuchnię. Do skrzydła mieszkalnego dobudowano analogiczną bryłę mieszczącą bar. Na parterze zamku w oryginalnym położeniu zlokalizowano hol wejściowy, z którego można dostać się do recepcji oraz sali restauracyjnych. Z recepcji dostępny jest dźwig osobowy obsługujący budynek. W skrzydle mieszkalnym (pałacowym) zlokalizowano salę restauracyjną o charakterze klubowym połączoną z nowoczesną dobudową, która otwiera się przeszkleniem na taras. W skrzydle wieży północnej projektuje się sale restauracyjne z bufetem śniadaniowym. Część hotelowa składa się z 10 pokoi hotelowych dla max. 30 gości. Na kondygnacji -1 lokalizuje się kompleks SPA wraz z basenem.

Zdecydowano się stosować materiały naturalne dla tego obiektu : piaskowiec (wykorzystany w historycznych detalach kamieniarek otworów drzwiowych i okiennych), cegłę (główny budulec wieży gotyckiej). Elewacje rozbudowy oraz tarasy wykończono płytami z piaskowca. Ściany oporowe wykończono łupkiem kwarcytowym.